1. Kuvittele, että olet lapsi, joka joutuu jatkuvasti todistamaan väkivaltaa vanhempiensa välillä. Mitä toivoisit muiden aikuisten sanovan ja tekevän?

 

2. Päivin tarinaan tutustuttuasi astut aikakoneeseen ja osallistut vieraana hänen hääjuhlaansa. Mitä sanot 19-vuotiaalle morsiamelle, kun olette kahden puutarhassa?

 

3. Lähikaupassa tervehdit usein naapurustossa asuvaa naista, joka ostaa ruokaa ja vaippoja. Toisinaan hän on poissaolevan oloinen, mutta tänään huomaat mustelman kasvoissa. Onko

sinulla mahdollisuus kysyä, mitä hänelle todella kuuluu tai tarvitseeko hän apua?

 

4. Ystävättäresi pyytää sinut kävelylenkille ja avautuu parisuhteessa kokemastaan seksuaaliväkivallasta. Hän kertoo, ettei halua puhua poliisille tai sosiaalipalveluissa,

sillä pelkää perhetilanteen paljastumisen johtavan lasten huostaanottoon. Miten lohdutat häntä? Annatko neuvoja, ja millaisia?

 

5. Tulisiko auttamispalveluissa mielestäsi huomioida parisuhdeväkivaltaa kokeneen tausta (uskonnollinen yhteisö, etnisyys, sukupuoli-identiteetti jne.) – vai onko oikeudenmukaisempaa suhtautua kaikkiin väkivaltaa kokeneisiin samalla tavalla?

 

6. Kuvittele olevasi pariterapiassa väkivaltaisen puolisosi kanssa. Terapeutti esittää, että seksuaalisen kanssakäymisen lisääminen voisi lievittää tulehtunutta ilmapiiriä ja ehkäistä

konfliktien eskaloitumista väkivallaksi. Miltä sinusta tuntuu ja miten reagoit?

 

7. Työpaikan kahvihuoneessa on luettu lehtijuttu vanhoillislestadiolaisten kielteisestä suhtautumisesta ehkäisyyn, ja ihmiset kauhistelevat asiaa ääneen. Työtoveri, jolla on kuusi lasta, vaikuttaa vaivaantuneelta ja vetäytyy keskustelusta. Sanotko hänelle jotain, kun olette kahden?

 

8. Naapuripariskunnan asunnosta kuuluu ilta toisensa jälkeen aikuisen aggressiivista huutoa ja kolistelua. Epäilet väkivaltaa. Kun tapaat siellä asuvan miehen rapussa, hän vitsailee ja juttelee niitä näitä, iskeepä joskus silmääkin. Rouva puolestaan tervehtii vaisusti ja kiirehtii ohi. Onko kyseessä yksityinen asia, johon sinun ei tule puuttua – vai voisitko tehdä jotakin?

 

 

 

Pohdi yksin tai porukalla!